Η αφίσα του ντοκιμαντέρ. Πηγή: Amazon

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Αν θες να καταλάβεις την Ολυμπία Δουκάκη, η Κάρεϊ Περλόφ λέει ότι βοηθά να κατανοήσετε πρώτα το δικό σας ελληνικό δράμα. Η Περλόφ, πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του «American Conservatory Theater», που σκηνοθέτησε την Δουκάκη σε παραγωγές κλασικών ελληνικών έργων, όπως η «Ηλέκτρα» και η «Εκάβη», αποκαλεί τη βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιό «Ελληνίδα μέχρι το κόκαλο».

Η Περλόφ είναι μία από τους πολλούς φίλους και συναδέλφους που μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τη γνωριμία τους με τη Δουκάκη στο νέο ντοκιμαντέρ του Χάρη Μαυρομιχάλη, «Ολυμπία», που θα εγκαινιάσει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο.

Ο σκηνοθέτης, που ζει και εργάζεται στην Αμερική, ακολούθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον φακό της κάμεράς του την Ολυμπία Δουκάκη στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Φλόριδα, στην Κύπρο, στην Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Η κάμερα την ακολουθεί σε διαφορετικούς ρόλους και ιδιότητες: αυτόν της ηθοποιού, της δασκάλας, της συζύγου, της μητέρας, της ακτιβίστριας. Αποφασισμένη η ίδια να μην καθορίζει η ταυτότητά της το φύλο της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, αγωνίζεται να προσδιορίσει το πού ανήκει, λόγω του διχασμού που νιώθει ανάμεσα στις αμερικανικές αξίες και τις αξίες που τις μετέδωσαν οι Ελληνες μετανάστες γονείς της.

Αποφασισμένη να μην δεχθεί το «όχι» ως απάντηση και να μην αφήσει κανέναν να την καθορίσει με τη γνώμη του, διαμόρφωσε τη ζωή της με βάση τα πιστεύω της και έχοντας σαν μότο «Πάντα να προχωράς μπροστά οτιδήποτε κι αν συμβαίνει».

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν το 2011 και κράτησαν μέχρι το 2014, και παρουσιάζει την 88χρονη, πλέον, ηθοποιό να ζει την καθημερινότητά της. Καταγράφει επίσης τιμητικές διακρίσεις που έλαβε, όπως το δικό της αστέρι στο «Hollywood Walk of Fame» το 2013 και να είναι η μεγάλη τελετάρχης (grand marshal) το 2011 στη μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Ολυμπία Δουκάκη έγινε παγκοσμίως γνωστή από τον ρόλο που της χάρισε το βραβείο Οσκαρ στην ταινία «Κάτω από την λάμψη του φεγγαριού» (1987), όπου υποδύθηκε την μητέρα της Σερ. Εχει ακόμη μεταξύ άλλων πρωταγωνιστήσει στις ταινίες «Ανθισμένες Μανόλιες» (1989), «Κοίτα Ποιος Μιλάει» (1989), «Mr. Holland’s Opus» (1995), «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» (1995), «The Cemetery club» (1993), «The Event» (2003), «Cloudburst» (2011), «Seven Chinese Brothers» (2015), «Dad» (1989), «Υστερόγραφο μιας σχέσης»(2006), «Εργαζόμενο κορίτσι»(1988).

Ο Χάρης Μαυρομιχάλης για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ «Ολυμπία» συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι προσέφεραν απλόχερα το ταλέντο τους. Ενας από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι ο Πολ Καντελόν, συνθέτης μουσικής ταινιών, ο οποίος έχει γράψει μουσική για ταινίες, όπως «The Diving Bell and the Butterfly», «Jane Fonda in Five Acts», «The Other Boleyn Girl», «W», «Effie Gray», «Diana Vreeland: The Eye Has To Travel», «New York, I love you», «Everything Is Illuminated».